اگرچه در حال حاضر شاهد افزایش روز افزون آمار انجام عمل زیبایی بینی ( رینوپلاستی ) در سرتاسر جهان هستیم و این جراحی به یکی از متداول ترین جراحی ها در حوزه زیبایی بدل شده است ، اما همواره نگرانی های متعددی در خصوص این جراحی وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی است. به طور کلی افرادی که خواهان انجام جراحی بینی هستند ، عموما تمایل دارند بدانند که آیا حس بویایی بعد از عمل بینی دستخوش تغییر قرار می گیرد یا خیر؟ آیا کاهش حس بویایی یا از دست دادن این حس بعد از عمل بینی دائمی است؟ آیا اختلالات حس بویایی بعد از رینوپلاستی درمان پذیرند؟ در پاسخ به این پرسش ها باید بگوییم که بالطبع تمامی اعمال جراحی از جمله جراحی بینی یکسری عوارض به همراه دارند و تغییر حس بویایی نیز یکی از عواض رینوپلاستی به شمار می رود که در برخی افراد اتفاق می افتد ، هر چند امروزه با پیشرفت های چشمگیر علم پزشکی میزان عوارض احتمالی این جراحی به حداقل رسیده است. اختلال حس بویایی پس از جراحی بینی ، در واقع یک عارضه موقتی و کوتاه مدت است و عمدتا با رعایت صحیح نکات مراقبتی پس از عمل و پیشروی روند بهبودی ، نهایتا ظرف ۲ هفته تا ۲ ماه به طور کامل مرتفع می گردد. برای کسب آگاهی بیشتر درباره اختلال حس بویایی بعد از عمل بینی ، علل و راه های درمان آن تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی

علت تغییر حس بویایی بعد از عمل بینی چیست؟

تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی همان طور که اشاره شد یکی از عوارض بدیهی جراحی بینی محسوب می شود ، اما از آن جا که مقطعی و ناپایدار است جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.

در ادامه به مهم ترین علل کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی پرداخته ایم :

  1. ورم بینی : یکی از اصلی ترین دلایلی که موجب کاهش یا افت حس بویایی بعد از رینوپلاستی می شود ، در واقع تورم ناشی از عمل می باشد. به طور کلی بعد از رینوپلاستی به خاطر تغییراتی که بر روی بینی اعمال می گردد ، ساختار داخلی بینی دچار تورم و التهاب شده این مسئله می تواند بر روی حس بویایی تاثیر بگذارد.
  2. لخته های خون داخل بینی : از آن جا که عمل بینی یک جراحی کاملا تهاجمی است می توان گفت که این عمل با خونریزی موضع جراحی همراه است. حال آن که پس از عمل ، خون به جا مانده از فرآیند جراحی در داخل بینی خشک شده و این اتفاق سبب انسداد بینی و در نتیجه بروز مشکلات بویایی می شود.

در موارد نادری ممکن است به خاطر بی تجربگی جراح ، حین عمل نقائصی در ساختار بینی رخ داده و گیرنده های عصب بویایی آسیب دیده باشند یا مجرای بینی مسدود شده باشد ؛ حال آن که هر یک از این اتفاقات موجب می شوند فرد حس بویایی خود را از دست داده و نیاز به جراحی ترمیمی یابد ؛ بنابراین اکیدا توصیه می شود برای جلوگیری از وقوع چنین پیامدهایی حتما به یک جراح ماهر و مجرب برای انجام عمل بینی مراجعه نمایید.

حس بویایی چند وقت بعد از عمل بینی برمی گردد؟

به گفته دکتر سعید فرهی بهترین جراح بینی بابل ؛ در مواردی که وجود لخته های خون داخل بینی ، سبب بروز اختلالات بویایی شده باشد ؛ به سهولت با شستشوی بینی می توان این مشکل را برطرف ساخت. لازم به ذکر است که تا ۲ هفته پس از عمل بینی نباید فین کنید یا بینی خود را مستقیما با آب شستشو دهید ، از این رو در این بازه زمانی به خاطرعدم فین کردن با مشکلات بویایی مواجه خواهید شد.

حال آن که در این مدت برای رفع اختلال بویایی ، می توانید با استفاده از سرم های مخصوص اقدام به شستشوی دقیق بینی نمایید. اما در صورتی که تورم بینی ، عامل افت حس بویایی باشد ؛ برای بهبود حس بویایی باید تا رفع کامل ورم بینی که معمولا بین ۲ تا ۶ ماه به طول می انجامد صبر کنید.

درمان مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی

با توجه به این که در عمده موارد ، التهاب بینی منجر به کاهش یا از دست دادن حس بویایی می شود ؛ شما می توانید با رعایت دستورالعمل ها و پروتکل های مراقبتی پس از جراحی بینی ، به میزان قابل ملاحظه ای از بروز مشکلات بویایی پیشگیری به عمل آورده و در صورت وقوع این عارضه نیز به بازگشت سریع تر حس بویایی کمک کنید.

  • استراحت

طی هفته ابتدایی پس از رینوپلاستی به خوبی استراحت کنید و صرفا از روز بعد از عمل ، به آرامی در منزل به آرامی پیاده روی کنید.

  • نوشیدن مایعات زیاد

مصرف مایعات سالم و غیرصنعتی و آب به میزان فراوان ، از دهیدراته شدن یا به عبارتی خشکی بدن و متعاقبا از خشک شدن مخاط داخل بینی و انسداد مجاری بینی جلوگیری کرده و مانع افت حس بویایی می شود.

  • اجتناب از انجام فعالیت های پرتحرک

فعالیت های پرتنش و ورزش های سنگین از جمله مواردی هستند که احتمال آسیب دیدن ساختار بینی را در دوره ریکاوری افزایش داده و به این ترتیب می توانند سبب انسداد بینی شده و منجر به کاهش حس بویایی شوند.

  • استفاده از سرم های مخصوص

به کمک سرم های شستشو (مورد تایید پزشک) ، می توانید بینی خود را از مخاط و خون خشک شده پاک کنید و مانع افت حس بویایی یا از دست دادن دائمی آن شوید.

  • مصرف سر وقت داروها

شما با مصرف به موقع داروهایی که پزشک تجویز کرده ، می توانید به کاهش سریع تر التهاب و تورم بینی کمک کرده و حس بویایی را در مدت زمان کوتاهی بازگردانید.

اگرچه احتمال از دست دادن حس بویایی برای همیشه ، بسیار ناچیز است ؛ اما با این حال جهت به حداقل رساندن بروز این عارضه ، باید به یک جراح بینی حاذق و باتجربه مراجعه کنید.

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
Call Now Button